1. Aikido yapabilmek için sağlamamız gereken belli fizyolojik koşullar var mı?
6 yaşın üzerinde olan herkes Aikido yapabilir. Genel olarak müsabaka sporcusu yetiştirilmediği için, üyelerimizin kaslı-kassız, zayıf-kilolu, genç-yaşlı, bayan-erkek olması önemli değildir. Herkes için kendi fizyolojik ve psikolojik gelişimi bireysel olarak önemlidir. İyi teknik yapabilmek için önemli olan kuvvet, reaksiyon, zamanlama ve esneklik de zaten Aikido çalışırken gelişmektedir. Eğitmenler de bu süre içerisinde Aikido’ya gelen kişilerin sakatlanmadan vücutlarını ve tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olurlar.
2. Aikido’ya yeni başlayanlarla eskiler aynı şeyleri mi çalışıyorlar?
Aikido bir uzak doğu sanatıdır ve temel olarak Aikido eğitim süreci akademik bir ders gibi değildir. Aikido eğitiminde önemli olan aynı tekniği binlerce defa yaparak mükemmelleştirmektir. Zaten bu yüzden Aikido bitmeyen bir eğitimdir. Bu sebeple yeni eski herkes aynı yolda yürümektedir. Eskiler ve yeniler birlikte çalışarak tekniklerini daha iyi bir durma getirmektedir.
3. Aikido‘da saldırı var mı?
Teknikler saldırı ve karşılığı olarak bir bütündür. O yüzden iki kişi çalışırken, ikisi de hem tekniği hem de saldırıyı çalışmaktadır. Aikido’daki saldırıları kullanarak bir insana zarar vermek mümkündür, fakat amaç bir müsabaka sporundaki gibi galip gelmek, saldırmak ya da zarar vermek olmadığı için çoğu insan yanlış olarak Aikido savunma sanatıdır ve saldırı yoktur diye düşünür.
4. Aikido çalışırken sakatlanma durumları oluyor mu?
Aikido’da sakatlanma oranı çok düşüktür. Aikido’nun temel prensiplerinden biri zarar vermemek olduğu için teknikler bunun üzerine kurulmuştur. Fakat bu tekniklerin etkisiz olduğu anlamına gelmez. Aslına bakarsak Aikido’nun birçok tekniği öldürücüdür, ama karşılıklı güvenlik ve paylaşım önemli olduğu için tekniği yapan kişiler birbirlerini sakatlamamaya özen gösterirler.
5. Kendimi korumayı ne kadar sürede öğrenebilirim?
Kendini koruma (Self-Defence) oldukça geniş bir konudur ve kendinizi tehlikeli bir ortama sokmamakla başlayıp, kendinizi koruduktan sonra karşılaşabileceğiniz sağlık (yaralanabilirsiniz) ve hukuk (yaralayabilirisiniz) sorunlarını da içerir. Aikido hayatınızı kurtarabilecek bir iki saniye içerisinde, size kullanabilirseniz daha avantajlı duruma gelebileceğiniz teknikler öğretir. Aikido eğitiminin amacı sizi herkesi dövebilecek ya da kimsenin size dokunamayacağı duruma getirmek değildir. Temel amaç kendi vücudumuzu geliştirmek, onun sınırlarını zorlamak ve ona hakim olmayı öğrenmektir.
6. Aikido’da derece var mı?
Çalışma süresine bağlı olarak belli zaman aralıklarıyla sınavlar yapılmaktadır ve bu sınavların sonucu olarak kyu ve dan denen dereceler verilmektedir. Dojoya geldikten bir süre sonra ilk olarak 6. Kyu sınavına girersiniz. 5,4,3,2,1. Kyu sınavlarına girdikten sonra, bir sene bekleyip Shodan (1. siyah kuşak) sınavına girmeye hak kazanırsınız. Daha sonraları ise iki sene bekleyip 2., 2. Dan olduktan sonra üç sene bekleyip 3. ,3. Dan olduktan sonra ise dört sene bekleyip 4. Siyah kuşak sınavlarına girebilirsiniz. Dojomuzda siyah ve beyaz olmak üzere iki tip kuşak rengi bulunmaktadır. Herkes shodan (1. siyah kuşak) oluncaya kadar beyaz kuşak takmaktadır.