Avrasya Aikido

  • 29 Temmuz 2017

Yazan : Eric GROUSILLIAT

Avrasya Aikido Organizasyonu (EAO), Nobuyoshi Tamura Sensei’nin en yakın öğrencilerinden biri olan Nebi VURAL önderliğinde, Nobuyoshi Tamura Sensei’nin öğretisini takip eden ve gün geçtikçe daha da büyüyen bir gruptur. Daha önceki bir makalemde, yine buradan, Nebi’nin ismini anarak, kendisinin Aikido çalışmaları ile ilgili olumlu düşüncelerimi sizlerle paylaşma fırsatım olmuştu. Şayet Avrupa’da yaşıyor olsaydım, hiç şüphesiz, kendisini düzenli olarak takip etmeyi arzulayacağım kişilerden birisi olurdu.

EAO internet sayfasının, www.eurasia-aikido.org, yeni bir çehreye kavuştuğu bugünlerde, Nebi’nin, Tamura Sensei’nin çalışmalarını akıllara getiren, iz bırakıcı ve esnek çalışmalarından bir kez daha söz etme fırsatı buluyorum. Paris Bölgesi’nde gerçekleştirilen bir seminere denk düşen Nebi VURAL ile ilk karşılaşmamız, hafızamdaki yerini ilk günkü tazeliğiyle koruyor. O gün, sanırım bir tanto çalışması esnasında, kendisiyle eşleşerek birlikte çalışma şansım olmuştu. Her ne kadar acılı da olsa, tekniği kadar kişiliği de bende iz bırakmıştı.

 

İlerleyen zamanlarda, Tamura Sensei’nin Fransa genelinde yönettiği seminerlerine düzenli bir şekilde katılmaya başladığımda gördümki, Nebi, bu seminerlerin neredeyse hepsinde vardı ve Hocasına özen göstererek, bokken, jo ve tanto’yu Kamiza’daki yerlerine yerleştirmekle görevli kişiye teslim edene kadar, Sensei’nin silah çantasını O taşıyordu. İfade ettiğim bu düzen içerisinde, uşaklığı çağrıştıracak hiçbir aşırı ihtimam kırıntısı yoktu. Algılanan yegane his, Budo’da var olan, Usta-öğrenci ilişkisinin kalbinde karşılaştığımız dikkat kavramıydı.

Tamura Sensei’nin Aikido çalışmalarına biraz aşinalığınız var ise, Avrasya Aikido çalışma sistemi içerisinde silah çalışmalarının önemini anlamakta hiç de zorlanmazsınız. Dahası, bana öyle geliyorki, Nebi’nin, saldırganın elinden silahı almaya yönelik, acı verici ve bir o kadar da etkili “klasik” tekniklerle farklı teknik türevlerini birleştirerek uyguladığı bıçaklı çalışmalara karşı ayrı bir ilgisi vardı.

Tamura Sensei’nin vefatı ile birlikte bağımsızlığını bütünüyle eline alan Nebi VURAL, o günden bugüne, çok farklı ufuklardan gelen insanları bir araya toplayan, en önemli Aikido gruplarından birinin başında yer alıyor. Nebi ile ilgili daha birçok farklı anımı buradan anlatabilirim. Ancak, en iyisi, bu şahsı ve onun çalışmalarını, Fransa’da ve (Almanya, Ukrayna, Türkiye, Azerbaycan, vs. gibi) dünyanın birçok farklı yerinde yönettiği seminerlere katılarak bizzat kendiniz keşfedin.
Kaynak : http://www.budoshugyosha.com/eurasia-aikido/ 
Yayınlanma tarihi : 03 Nisan 2014

Türkçeye çeviren : Sevkan SARISALTIKOĞLU

(Aikido ve Budo Federasyonu’nun sitesinden alınmıştır)

No Replies to "Avrasya Aikido"